Poboljšana aerobna izvedba

akademija-disanja-oxygen-tehnika-yay-22430844-digital

Glavna je determinanta aerobnog učinka sposobnost dostavljanja kisika tkivima. Zadržavanje daha da bi se smanjila zasićenost krvi kisikom uzrokuje da slezena oslobađa crvene krvne stanice u krvotok i generira eritropoetin (EPO).

Slezena je organ koji djeluje kao banka krvi; kada tijelo signalizira povećanu potražnju za kisikom, slezena oslobađa zalihe crvenih krvnih stanica. Stoga ima vrlo važnu ulogu u regulaciji krvnog hematokrita (postotka crvenih krvnih stanica u krvi) kao i koncentracije hemoglobina.

EPO stimulira stvaranje i sazrijevanje crvenih krvnih stanica u koštanoj srži, povećavajući maksimalnu količinu kisika koju sportaš može koristiti, poznatu kao VO2 max. (Saunders i suradnici zaključili su da povećanje mase od 1% Hb rezultira povećanjem od 0,6 do 0,7% VO2 max.)

Postoje jednostavne strategije koje će vam omogućiti koristi življenja na velikoj nadmorskoj visini uz smanjeni unos kisika: držanje usta zatvorenim dok vježbate i izvodite razne vježbe navedene u programu Oxygen Advantage®. To je izazov tijekom intenzivnog vježbanja zbog gladi za zrakom, ali upravo se tada događa većina te koristi.

Neki radovi nisu pokazali poboljšanja u broju crvenih krvnih stanica uslijed treninga zadržavanja daha.

Podijelite
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vezani članci

O Buteyko metodi disanja

Stotine tisuća ljudi na zapadu uspješno su primijenile Buteyko metodu disanja za rješavanje i ublažavanje simptoma

Pravilno disanje