Povećanje sposobnosti ponavljanja sprinta

Sprint sa zadržavanjem daha osigurava bolju performansu u timskim sportovima. Proteklih nekoliko godina pokazano je da se sposobnost ponavljanja sprinta može poboljšati kada se izvodi u hipoksiji.

Sposobnost ponavljanja sprinta (RSA), koja predstavlja sposobnost reproduciranja performansi tijekom maksimalnih napora ili blizu njih, isprekidanih kratkim intervalima oporavka, smatra se u timskim sportovima ključnim čimbenikom. U sportskim disciplinama kao što su nogomet ili ragbi, sposobnost oporavka i ponavljanja sprinta predstavlja važan uvjet kondicije. Na primjer, može utjecati na konačni ishod utakmice jer pruža mogućnost osvajanja lopte ili sprječavanja protivnika da postižu bodove.

Da bi se te sesije uključile u normalno treniranje, nisu se prakticirale dvije uobičajene tjedne sesije koje uključuju trening visokog intenziteta.

Tijekom četiri tjedna, 21 visoko utrenirani igrač iz Rugby Uniona izveo je 7 sesija ponovljenih četrdesetmetarskih sprinteva ili s normalnim disanjem ili zadržavanjem daha nakon izdisaja. Učinak igrača procijenjen je prije i poslije treninga s testom sposobnosti ponavljanja sprinta koji uključuje 40-metarski sprint sa startom svakih 30 sekundi sve do do nemogućnosti izvršenja zadatka.

Nakon četiri tjedna treninga, broj sprinteva koje su izvodili igrači koji su trenirali sprint nakon zadržavanja daha značajno se povećao (9,1 prema 14,9). Nije bilo promjene u skupini koja je trenirala kao i inače (9,8 nasuprot 10,4)

Prosječan pad saturacije kisikom bio je 90% u skupini koja je zadržavala dah i 95,5% u grupi koja je normalno trenirala. Istraživači su zaključili da je sprint sa zadržavanjem daha nakon izdisaja djelotvorna strategija za poboljšanje sposobnosti ponavljanja sprinta u timskim sportovima.

DOI: 10.1080/17461391.2018.1431312.  European Journal of Sport Science · January 2018

(Tehnike primijenjene u ovoj studiji vrlo su slične jednoj od vježbi iz programa Oxygen Advantage.)

Podijelite
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vezani članci

O Buteyko metodi disanja

Stotine tisuća ljudi na zapadu uspješno su primijenile Buteyko metodu disanja za rješavanje i ublažavanje simptoma

Pravilno disanje